Een veilige netwerkomgeving is van belang als je gaat shoppen op het internet, je bent namelijk bezig met allemaal privégegevens. Maar hoe controleer je nu of de website waar je spullen koop nou wel echt zo veilig is? Hieronder staan 7 tips om internetoplichting te voorkomen.

Tip 1 – Contactgegevens
Bij een bedrijf horen contactgegevens, althans bij een legitiem bedrijf. Veel oplichters gebruiken daarom nep telefoonnummers, e-mailadressen, bankrekeningnummers etc. Veel van deze gegevens zijn al bekend bij de politie, die hebben ook een lijst gepubliceerd met een aantal van dit soort gegevens. Staan de gegevens er niet tussen? Dan kan je de URL, mailadressen, IBAN en telefoonnummers ook controleren door op de website van de politie één van de eerder genoemde gegevens in te vullen.

Tip 2 – KvK handelsregister
Een bedrijf moet ingeschreven staan bij de KvK en is verplicht zijn KvK-nummer te vermelden op de website. Natuurlijk kan het ook een nepnummer zijn dat er staat. Zoek daarom in het handelsregister op of het bedrijf is aangesloten bij de KvK en er een overeenkomst is.

Tip 3 – Certificeringen
Controleer of het bedrijf inderdaad is gecertificeerd door bekende keurmerken zoals ‘Thuiswinkel Waarborg’, deze vind je meestal onderaan de webpagina. Als dit het geval is dan weet je zeker dat je bij dit bedrijf kan winkelen. Helaas komt het wel eens voor dat een valse website dit keurmerk ook gebruikt, controleer daarom altijd op de website van thuiswinkel waarborg of het inderdaad echt zo is.

Tip 4 – Reviews
Zoek naar reviews van andere klanten. Dit doe je door simpelweg ‘de naam website + reviews’ te googelen. Je kan eventueel ook kijken of er klachten over de website staan op klachtenkompas.  

Tip 5 – Bestaan website
Als een grote website net pas bestaat of erg veel lijkt op die van een ander is de kans groot dat de website niet officieel is. Dat kan je contoleren door op SIDN de domeinnaam van het bedrijf op te zoeken, daar vind je meer informatie over de website.

Tip 6 – SSL Certificaat
Het slotje links bovenin de adresbalk staat voor een beveiligde verbinding, SSL staat ook voor ‘Secure Sockets Layer’ wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internet browser waardoor de gegevens beveiligd worden.

Tip 7 – Betaalmogelijkheden
Een echte webwinkel moet altijd de optie bieden om achteraf te betalen met bijvoorbeeld Afterpay of Klarna. Je betaalt dan pas als je de bestelling daadwerkelijk hebt ontvangen. Als die optie er niet tussenstaat, is het verstandiger om ergens anders te shoppen. Betalen via Paypal of je creditcard is echter altijd veiliger dan via iDeal. In de meeste gevallen heb je bij Paypal of creditcard een aankoopbescherming, wat betekend dat je het geld terugkrijgt als je de aankoop niet ontvangt. Bij iDeal heb je deze aankoopbescherming niet.

 

Bronnen: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/artikel-7-tips-om-malafide-webshops-te-herkennen / https://www.vraaghetdepolitie.nl/misdaad-en-geweld/hoe-weet-je-of-je-bij-een-betrouwbare-webshop-koopt.html / https://www.kpn.com/beleef/blog/controleren-of-een-webshop-betrouwbaar-is.htm